A A A

Odmiany szklarniowe

Odmiany pomidora uprawiane w szklarniach muszą odzna­czać się następującymi właściwościami i cechami:

1) wczesnością owocowania, oraz wysokim plonem wcze­snym i ogólnym;

2) owocami kulistymi, średniej wielkości, o wyrównanym kształcie, bez tzw. zielonej piętki, tj. zielonego zabarwienia skór­ki w pobliżu szypułki;

3) odpornością na choroby oraz szkodniki glebowe;

4) dobrym smakiem owoców;

5} przydatnością owoców do transportu; cecha ta staje się coraz ważniejsza, ponieważ często1 duże obiekty szklarniowe zlokalizowane są w dużej odległości od rynków zbytu.

Najwięcej wymienionych cech użytkowych mają mieszańce heterozyjne. Wypierają one uprawiane do niedawna odmiany ustalone, jak Potentat czy Zelandia. Mieszańce te dają wyższe plony ogólne, z większym procentem owoców wczesnych, przy czym owoce są bardziej wyrównane pod względem kształtu i wielkości. Ponadto większość mieszańców heterozyjnych od­znacza się całkowitą lub częściową odpornością na szereg cho­rób grzybowych, a ostatnio nawet na niektóre choroby wiru­sowe. Niektóre mieszańce cechuje odporność na nicienie, groźne szkodniki glebowe.