A A A

Podłoża z torfu wysokiego

Torf wysoki jest obecnie stosowany powszechnie w uprawie warzyw,. ponieważ nie zawiera patogenów, ma bardzo dobre właściwości fizyczne (wysoka po­jemność wodna i bardzo dobre stosunki powietrzne). Torf nie zawiera prawie żadnych składników pokarmowych, a więc mo­żna bez specjalnych obliczeń doprowadzić jego zasobność do optimum dla określonej rośliny. Torf wysoki ma odczyn bardzo kwaśny, wymaga zatem zwapnowania a lepiej dodania kredy. Dla określenia ilości kredy czy wapna, jaką należy dodać do torfu, trzeba przeprowadzić próbę wapnowania. W tym celu pobiera się z pryzmy torfu {lub z poszczególnych balotów) małe próbki sporządzając próbę mieszaną objętości około 10 1. Z pró­by mieszanej należy odmierzyć 6 próbek po 1 1 torfu. Stopień ugniecenia próbek musi być taki sam jak w pryzmie (balotach), z której torf był pobrany. Każdą z 6 próbek należy wsypać do oddzielnego większego naczynia, np. plastykowego wiadra, i ko­lejno dodawać wzrastające ilości kredy łub wapna: 2, 4, 6, 8, 10 i 12 g na 1 1 torfu. Próbki po wymieszaniu z nawozem wa­pniowym, który musi być dobrze sproszkowany, należy nawil­żyć do takiej wilgotności, jaką powinno mieć podłoże podczas

uprawy.