A A A

Pomidory

Spośród warzyw uprawianych u nas w szklarniach pomidor ma największe znaczenie. Ocenia się, te zajmuje on około 7Ó°/o powierzchni szklarni przeznaczonych do. uprawy warzyw. Podobnie pod folią pomidor jest warzywem najczęściej upra­wianym w plonie głównym.

W naszych warunkach klimatycznych uprawia się pomidory w szklarni dwukrotnie w ciągu roku: 1) rośliny sadzone do szklarni już od drugiej połowy stycznia kończą plonować do końca czerwca lub połowy lipca, zależnie od przyjętych metod uprawy, 2) rośliny sadzone do szklarni od 15 lipca do 1 sierpnia kończą plonować w początku lub w połowie grudnia.

Obecnie wobec znacznego wzrostu cen paliw opłacalność uprawy pomidorów szklarniowych w cyklu jesiennym jest co najmniej wątpliwą. Najkorzystniejsza jest uprawa pomidorów sadzonych do połowy lipca, a zbieranych najpóźniej w polowie listopada. Zebrana wtedy dość duża masa Wyrośniętych zielo­nych pomidorów może być przechowywana w obniżonej temperaturze i zmodyfikowanej atmosferze około 2 miesięcy. Pro­wadzone na ten temat doświadczenia dają bardzo dobre wyniki.